art-decoration

Planten voor een happy thuiswerkplek

Nu voor veel mensen thuis werken heel gewoon is geworden, is het des te belangrijk om een happy thuiswerkplek te hebben.

Ik begrijp dat niet iedereen een aparte werkkamer heeft maar een thuiswerkplekje moet creëren in de keuken, slaapkamer of op zolder. Dan nog kun je proberen daar een happy place van te maken want dat werkt wel zo lekker. Het is goed om te weten dat planten enorm bijdragen aan een prettige werkomgeving en zeg nou zelf: een plantje kun je ook in de keuken- of slaapkamerwerkplek nog wel kwijt! 

Waarom planten zorgen voor een happy thuiswerkplek
Het is wetenschappelijk bewezen dat planten de kwaliteit van de lucht verbeteren door vluchtige, organische stoffen (zogenaamde VOC’s) uit de lucht te filteren. Via het groene blad nemen planten deze schadelijke stoffen op uit de lucht om deze vervolgens in het wortelgestel op te slaan en af te breken. Verder kunnen planten het zuurstofgehalte in de lucht verhogen door zuurstof te produceren en ze verhogen de luchtvochtigheid. Planten zijn dus een soort natuurlijke luchtzuiveringsinstallatie maar niet alle planten zijn daar even goed in. De volgende planten in mijn top 3 zijn dat wel.

Mijn top 3 van luchtzuiverende planten

Favoriet # 1
Ik heb al bijna 10 jaar een Aloë vera in mijn werkkamer staan. In eerste instantie omdat ik het een decoratieve plant vind maar hij zorgt ook voor zuurstof en zuivert de lucht. Tel daarbij op dat het een heel makkelijk te verzorgen plant is (eens in de 2 weken een slok water) en je begrijpt dat deze plant op nummer 1 staat qua ideale werkplek plant.

Favoriet # 2
De graslelie (Chlorophytum) vind ik een plant die zo lekker ouderwets is dat je hem vintage kunt noemen waardoor hij opeens weer helemaal van nu is. Bovendien is ook dit een makkelijke plant in het onderhoud. Volgens een onderzoek dat door NASA is verricht, zuivert de graslelie zo’n 95 % schadelijke stoffen uit de lucht zoals formaldehyde, benzeen en koolmonoxide. Nu weet ik niet of mijn werkkamer zo’n giftige plek is maar toch goed om te weten.

Favoriet # 3
De Anthurium is ook zo’n plant die uitstekende luchtzuiverende eigenschappen bezit. Dit is in een laboratorium getest en het blijkt dat de Anthurium meer dan 50% van schadelijke stoffen binnen 24 uur weg filtert en bijna 100% in drie dagen. Verder geeft de plant zuurstof af en verbetert de Anthurium de relatieve luchtvochtigheid. Ik had er in mijn werkkamer niet echt een goede plek voor maar ik vind het zo’n decoratieve plant dat hij een plaatsje op de eettafel heeft gekregen. Dus als jij thuis aan de eettafel moet werken, zet daar dan wat planten neer om een happy thuiswerkplek te maken.

Bonus plant
Ik kies mijn planten niet alleen op hun goede (lees luchtzuiverende) eigenschappen maar ook op hun decoratieve waarde. Ik heb een Emerald palm (Zamioculcas) vlak voor mijn neus op mijn werktafel staan in een vintage bamboe bloempot. Deze plant is bepaald geen kampioen luchtzuiveraar maar ik vind hem wel heel leuk om te zien. Daar word ik ook happy van dus verdient hij een plekje in mijn rij van planten voor een happy thuiswerkplek.

Je begrijpt dat deze planten niet alleen voor een happy thuiswerkplek zorgen maar sowieso voor een happy home. Je kunt planten overal toepassen, het zijn instant sfeermakers en ook nog eens goed voor de luchtkwaliteit. Wat wil je nog meer?

@anitahomeblog

Geschreven door: Anita van Delft

share: Facebook Whatsapp Mail Pinterest

discover

Art & decoration

In de media: dreamhouse

My home and my loved ones are my happy place. Rein and Karen Boon created there dreamhouse in the dunes.

Art & decoration

Jij bent de creator van jouw eigen leven

Zo zal, op een aantal vlakken wat meer OUT OF THE BOX denken, jou weleens DE mooiste highlights kunnen gaan opleveren.

Art & decoration

Weg met de Januari Blues

Maak van je huis nog meer je thuis.
Style je huis met vondsten uit de natuur.