Vega ovenschotel uit Marokko
Er bestaat voor deze smakelijke ovenschotel eigenlijk geen vast recept omdat in Marokko elk dorp, elke familie, elk seizoen en elke streek zijn eigen recept kent.
Deze kan je met verschillende specerijenmengsels op smaak brengen. Ik houd deze tajine vegetarisch, maar het is niet ongebruikelijk om stukken lamsvlees of kip toe te voegen. Traditioneel wordt het gerecht in een tajine in de oven bereid, maar als je die niet hebt, gebruik dan een ruime pan met deksel.
Groententajine met za’atar, mirepoix en venkel
4 personen
Bereiding 1 uur
300 gr omerpeen schoon
300 gr bleekselderij
300 gr Vastkokende aardappelen schoon
100 gr Gedroogde abrikozen
4 st Knoflook
1 st Citroen
3 eetl Za’atar*
400 gr Ontpitte olijven
½ st Gezouten citroen *
2 dl Water
15 gr verse Koriander
* deze zijn te koop bij een gespecialiseerde groentewinkel (evt. Marokkaanse slager/groenteboer)
Snij de bleekselder en Aardappel in stukken van ca 2,5 cm en maak de knoflookteentjes schoon.Vierendeel de citroen, abrikozen en snij het vruchtvlees uit de gezouten citroen (gebruik de schil om het gerecht later te garneren)Zet een ruime pan op het vuur en breng het water met de za’atar kruiden aan de kook.Voeg nu de groenten, knoflook, de citroen en de olijven toe. Doe er ook de helft van de koriander erbij en breng het geheel aan de kook beren al ligt op smaak met witte peper en zeezout en sluit af met de deksel. Laat dit geheel ca 30 minuten op laag vuur stoven.Snij intussen de schil van de gezouten citroen in ragfijne blokjes en snij de overgebleven koriander grof.Breng de tajine op smaak en verdeel de Tajine over 4 borden en garneer het gerecht af met de gezouten citroen en koriander.
Tip:
– Garneer de tajine af met verse geroosterde amandelen of cashew noten.
– Serveer apart in heet water gewelde couscous erbij.
– Als je kip of lamsvlees in je tajine wilt gebruiken, stoof je deze eerst in het water met de za’atar kruiden gaat en voeg je dan pas de overige ingrediënten.
Uit het kookboek Wereldse smaken
@pascaljalhay
Geschreven door: Pascal Jalhay