discovery

Ben ik een Balinese prinses geweest?

Mijn nr. 1 favoriete bestemming is Bali. Absoluut zijn er mooiere bestemmingen waar ik ben geweest, maar Bali voelt als een thuis.

Het moment ik daarvoor het eerst mijn voeten op de grond zetten wist ik dat ik hier eerder was geweest.  De specifieke geur, de odeur van herkenning. Hier moest ik ooit geleefd hebben, het diepe groen van de rijstvelden kwamen mij zo bekend voor, het warme bad van het hindoeïstische geloof, de oprechte glimlach van de mensen in de straat. Ik kan me nog herinneren dat ik voor de eerste keer op de fiets daar naar het strand ging (ja we blijven Nederlanders) en ik bij aankomst op het strand kramp in m’n kaken had van het terug lachen. 

Nu moet ik zeggen dat er in de loop van de jaren ook wel het een en ander veranderd is. Op een aantal plekken op Bali sta je continu in de file op dit moment wonen er al ongeveer 4.500.000 miljoen inwoners op 5561 kilometer. Wil je het authentieke Bali nog ontdekken moet je echt een aantal plekken overslaan. Op die plekken, zoals bijvoorbeeld Kuta en Denpasar wonen de meeste Balinezen. Het mooie is echter wel dat waar je ook over het magische eiland rijdt je overal de ceremonies tegenkomt. De hindoeïstische ceremonies die al vele eeuwen lang nog steeds op dezelfde manier worden uitgevoerd. De inwoners van ieder dorp (de desa) werken dagen lang aan de mooiste, met de hand gemaakte, versieringen, zijn traditioneel gekleed in kleurrijke kleding. Een indrukwekkend sociaal evenement. Ze eren de goden. De belangrijkste 3 gedaantes zijn Brahma, Vishnu en Shiva. Brahma is de schepper van het heelal. Hij heeft 4 hoofden die alle vier een windrichting in kijken. Alle inwoners dragen bij aan de bekostiging van de ceremonies die worden gegeven voor de zegeningen van o.a. geboorte, trouwen en sterfte en zo een beetje alles wat daar tussenin zit.

Ook bijv. scooters en auto’s komen er niet onderuit zo nu en dan is goed in de bloemen te worden gezet.

Graag neem ik je op dit InSide Out lifestyle platform regelmatig mee in de magie van Bali dat al 25 jaar zo mijn thuis is.

Over de schoonheid, de speciale healende energie, die overal tot uiting komt in explosies van creativiteit en last but not least zijn er zoveel verhalen te vertellen die de mysterie van Balli bevestigen.

geschreven door: Karen Boon – Hoogland

share: Facebook Whatsapp Mail Pinterest

discover

Discovery

Villa KaRein

Een droom aan de rijstvelden. Als je de poort van Villa KaRein opent ben je wel even stil.

Discovery

Monteverdi Toscane

Een Italiaanse wereld op zich. Tout commence par un rêve. Everything starts with a dream.

Discovery

In de ban van Marrakech

Samen met fotograaf Harold Pereira heb ik een 2 tal bijzondere foto expedities mogen organiseren.