foodies

Volendamse visserij

Wij Nederlanders hebben al eeuwenlang een viscultuur. En als je aan vissers denkt, denk je waarschijnlijk al snel aan Volendamse vissers.

De Volendamse vissers waren altijd op zee om vis te vangen. Slechts een keer per jaar werd in een korte tijd enorm veel spiering gevangen en dus ook veel geld verdiend. Veel jonge stelletjes gingen juist dan trouwen. Om de ogen van hun dorpsgenoten uit te steken werden de geldmuntjes aan de rok van de bruid genaaid – een tijdrovend werkje – en als het stil was in de kerk  en de bruid naar het altaar liep, kon je aan het gerinkel horen of de bruidegom goed had verdiend met de spieringvangst.

Zilveren balletje
Vissers in Volendam gebruikten vroeger geen aftershave. Ze hadden hun eigen geheim voor een lekker geurtje, dat werd bewaard in een zilveren balletje aan een ketting die aan hun kostuum werd bevestigd. In dat balletje werd een ambergris uit de darmen van de potvis gestopt. Door de ambergeur die uit het balletje kwam, roken de mannen altijd lekker – ook al hadden ze dagen achter elkaar op zee gewerkt zonder zich te kunnen wassen. 

@visvoorbeginners

Uit het boek Vis voor beginners

share: Facebook Whatsapp Mail Pinterest

discover

Foodies

Peace, Love en Nasi Goreng

Na het enorme succes van Kookboek van het jaar Boekoe Kita verschijnt in september Boekoe Kita Green.

Foodies

Biologische groenten zijn ook bespoten

Van jongs af aan werk ik al blij van kleurrijke groenten op mijn bord. Mijn familie mag mij graag Kaatje Slaatje noemen.

Foodies

Koffie is zo slecht nog niet

Koffie is niet alleen NIET schadelijk voor je gezondheid maar bevat ook nog is een prachtige mix aan anti-oxidanten.