art-decoration

Een opgeruimd & schoon huis

Herken je dat? Dat je door je huis op te ruimen ruimte in je hoofd creert? Eerst de boel netjes aan de kant en dan is er weer ruimte voor het creeren van nieuwe plannen. Onze redacteur Anita van Delft heeft voor jou 10 praktische tips voor jou:

10 tips voor een opgeruimd & schoon huis

#1 Nee-nee sticker

Voorkom junk mail door een nee-nee sticker op de deur. Leg belangrijke post op een plek waar je je administratie regelt en gooi gelijk weg wat niet belangrijk is. Gelukkig valt er in dit digitale tijdperk niet heel veel post meer door de brievenbus en dankzij mijn nee-nee sticker heb ik praktisch geen papieren afval meer. 

#2 Grote mand naast de voordeur

Ik wandel elke ochtend in het bos met Nera en bij thuiskomst gaan de laarzen in een grote mand naast de voordeur waarin ook de handdoek en halsbanden voor Nera liggen. Verder bewaar ik hier plastic boodschappentasjes zodat wanneer ik de deur uitga om boodschappen te doen, ik er gelijk een mee kan nemen.

#3 Een kastje in de gang

Ik heb een halmeubel met kastjes en lades, heel handig voor handschoenen, mutsen en sleutels. 

#4 Ruim meteen op na het eten

Zet ‘s avonds na het eten alles het liefst gelijk in de vaatwasser of spoel het tenminste af en zet het in de gootsteen. Misschien even gedoe maar het is ‘s morgens heerlijk beneden komen in zo’n opgeruimde keuken. Dan maak ik met extra plezier mijn ontbijt klaar.

#5 Nooit met lege handen naar boven (of naar beneden)

Met andere woorden als je toch naar boven loopt neem dan gelijk die spulletjes op de trap mee.

#6 Schaf een draadloze steelstofzuiger aan.

Nog niet zo lang geleden heb ik een Dyson aangeschaft (een draadloze steelstofzuiger van een ander merk kan natuurlijk ook). Ik moest er even over nadenken want ik heb een goede stofzuiger maar ik heb er geen seconde spijt van. Het was bijvoorbeeld een hele onderneming om met mijn ‘gewone’ zware stofzuiger de trap te stofzuigen. Nu doe ik dat fluitend. Mijn Dyson staat voor het grijpen in de trapkast. Op die manier is het geen moeite om dagelijks de hondenharen even weg te stofzuigen.

#7 Zet schoonmaakspullen in de badkamer neer

Waar ik eerst nog de schoonmaakspullen uit de keuken meenam naar de badkamer om daar schoon te maken, heb ik nu een mand in de badkamer staan met schoonmaakmiddelen. Altijd makkelijk om even tussendoor wat schoon te poetsen.

#8 Voorkom grote bergen kleding & organiseer je lades

Ik ben tegenwoordig in het bezit van een kamer speciaal voor mijn kleding en make-up spullen maar als ik niet oppas laat ik daar kleding te lang ‘even’ liggen. Ik verzamel in de loop van de dag namelijk heel wat outfits aangezien ik me met grote regelmaat verkleed. Kleding die vies en/of nat mag worden om ‘s morgens te wandelen met mijn hond, sportkleding om een paar keer per week hard te lopen of naar de sportschool te gaan, oude kleding of overall om te klussen, iets leuks voor als ik afspraken heb en een comfortabel joggingpak als ik helemaal niets meer hoef van mij zelf. Ik heb me aangeleerd om dat in ieder geval aan het eind van de dag allemaal op te bergen.
Verder is het een kleine moeite om je ondergoed, sokken en ander klein spul in aparte dozen (in de la) op te bergen in plaats van los in een la te gooien. Ik kocht bij Ikea een heel handige set van 6 bakken in verschillende maten maar je kunt natuurlijk ook schoenendozen of zo gebruiken. Mijn make-up spulletjes liggen ook heel overzichtelijk in lades dankzij plastic opbergbakjes

#9 Ruim speelgoed ‘s avonds weg

Mijn kinderen zijn al volwassen maar ze waren natuurlijk ooit klein. Overdag mochten ze hun gang gaan maar ‘s avonds wilde ik een opgeruimd huis. Voor ze naar bed gingen moest al het Lego in een grote kist en de rest van het speelgoed in de kast of naar boven naar hun kamer. In mijn herinnering hielpen ze mee maar dat kan ook best een heel rooskleurig en enigszins vertekend beeld van de werkelijkheid zijn (haha).

#10 Iets erin, iets eruit

Ik probeer mij zo veel mogelijk aan die regel te houden. Als ik iets koop, moet iets vergelijkbaars er ook uit. In sommige gevallen niet zo moeilijk: als ik bijvoorbeeld een nieuwe mixer koop, doe ik de oude, kapotte weg. Dat moet ik dan natuurlijk meteen doen en niet maanden wachten voor ik hem naar de stort breng. Maar ja, nobody is perfect. Bij dingen die ik verzamel gaat deze regel natuurlijk niet op.

Enfin, de allerbelangrijkste regel is wel: als je niet zoveel koopt hoef je ook niet zoveel op te ruimen!

Volg @anitahomeblog voor veel inspiratie op het gebied van decorartion – op de foto de skincare van @hubis.lab via @skinamsterdam en glowmaker van young blood via @bosmanalkmaar

share: Facebook Whatsapp Mail Pinterest

discover

Art & decoration

In de media: dreamhouse

My home and my loved ones are my happy place. Rein and Karen Boon created there dreamhouse in the dunes.

Art & decoration

Jij bent de creator van jouw eigen leven

Zo zal, op een aantal vlakken wat meer OUT OF THE BOX denken, jou weleens DE mooiste highlights kunnen gaan opleveren.

Art & decoration

Weg met de Januari Blues

Maak van je huis nog meer je thuis.
Style je huis met vondsten uit de natuur.